SKOŘICE
Skořice má dlouhou historii jak jako koření, tak jako lék. Jedná se o hnědou kůru skořicového stromu, která je k dispozici ve své sušené trubIčkovité formě známou jako brčko nebo jako mletý prášek.
Jedinečné léčebné schopnosti skořice pocházejí ze tří základních typů složek v éterických olejích, které se nacházejí v kůře. Tyto oleje obsahují aktivní složky nazvané cinnamaldehyd , cinnamylacetát a cinnamylalkohol a také řadu dalších těkavých látek.
Antimikrobiální aktivita
Obsažené esenciální oleje ji také kvalifikují jako "antimikrobiální" živinu a skořice byla zkoumána kvůli své schopnosti pomáhat zastavit růst bakterií i hub, včetně běžně problematických kvasinek Candida . Při laboratorních testech byl růst kvasinek, které byly rezistentní vůči běžně užívanému léku proti kvasinkám flukonazolu, často (i když ne vždy) zastaven extraktem skořice.
Antimikrobiální aktivita je tak silná,, že se někdy používájí extrakty ze skořice jako konzervační činidlo.
Protizánětlivý účinek:
Schopnost skořice snížit uvolňování kyseliny arachidonové z buněčných membrán ji také řadí do kategorie "protizánětlivých" potravin, které mohou být užitečné při snižování zánětu.
Kontrola glykémie
Koření s vysokým obsahem skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Skořice zpomaluje rychlost, kterou se žaludek vyprázdní po jídle, což snižuje nárůst krevního cukru po jídle.
Skořice může významně pomoci lidem s diabetem typu 2 zlepšit schopnost reagovat na inzulín, čímž normalizuje hladinu cukru v krvi. Jak studie ve zkumavce, tak studie na zvířatech ukázaly, že sloučeniny ve skořici nejen stimulují inzulínové receptory, ale také inhibují enzym, který je inaktivuje, a tím výrazně zvyšuje schopnost buněk používat glukózu.