Top 4 byliny pro snížení zánětu
Zánětlivá dieta
Zánětlivá strava s nízkým obsahem živin je jednou z hlavních příčin chronického zánětu. Některé potraviny jsou známé, že spouštějí váš imunitní systém a vedou k nadprodukci prozánětlivých cytokinů a nedostatečné produkci protizánětlivých cytokinů. Cytokiny jsou proteiny vylučované vaším imunitním systémem, které regulují imunitní odpověď.
Zánětlivé potraviny zahrnují cukr, rafinované uhlohydráty, nasycené tuky, trans-tuky, omega-6 mastné kyseliny, mono-sodný glutamát (MSG), gluten, kasein, aspartam a alkohol. Potraviny, které způsobují alergii, mohou také způsobit chronický zánět.
Nerovnováha krevního cukru
Vysoká hladina cukru v krvi, inzulinová rezistence a chronický zánět jsou spojeny s chronickými zdravotními stavy, jako je diabetes typu 2, obezita, kardiovaskulární onemocnění a vysoký krevní tlak.
Jíst zánětlivou stravu a příliš mnoho cukru může vést k nerovnováze hladiny krevního cukru, která způsobuje zánět a nadprodukci zánětlivých cytokinů. Zánětlivé cytokiny mohou vést ke zvýšené inzulinové rezistenci a zvýšenému krevnímu cukru, jenž napájí cyklus kontinuálního zánětu a problémy s cukrem v krvi. Chronická zvýšená hladina cukru v krvi navíc vede k pokročilým glykačním koncovým produktům (AGE), které následně zvyšují zánět a vytvářejí riziko oxidačního stresu.
Syndrom prostupujícího střeva
Syndrom prostupujícího střeva je stav charakterizovaný poškozenou buněčnou výstelkou ve střevech, která nemůže regulovat to, co se děje a ven.
Vaše střevo je samozřejmě polopropustný orgán, který umožňuje, aby mikroživiny pronikly do krevního oběhu, aby vám pomohly absorbovat živiny z vašeho jídla. Zánětlivé potraviny, toxiny, infekce a stres však mohou vést ke vzniku děr ve střevní stěně, což vede k vyčerpání střev.
Jakmile se vaše střevo stává netěsným, mohou větší částice, včetně nerozpuštěných částeček potravin, toxinů a mikrobů uniknout do krevního oběhu. Váš imunitní systém je pozná jako cizí útočníky a patogeny. Jako pokus chránit vás uvolňuje imunitní odpověď, která vede k dlouhodobému zánětu.
Syndrom prostupujícího střeva se často vyznačuje plynem, nadýmáním, zácpou, poruchou trávení a dalšími problémy s trávením. Může však také vést k závažnějším zdravotním problémům, včetně autoimunitních onemocnění.
Chronický stres
Chronický stres hraje obrovskou roli ve vývoji chronického zánětu. Emocionální a životní stres může vést ke špatným stravovacím návykům, konzumaci alkoholu, nedostatku cvičení a špatným spánkovým návykům, které mohou zvýšit riziko zánětu .
Chronický zánět může také zvýšit riziko deprese a úzkosti. Chronický stres může dát tělo do stavu trvalého útěku nebo boje, které může vést k poruchám trávení a úzkosti. To napájí cyklus dalšího zánětlivého chování, zánětu a emocionálních zdravotních problémů.
Špatné spánkové návyky
Zdravý spánek v noci je nezbytný, pokud jde o vaše zdraví a pohodu. Spánek je doba, kdy může vaše tělo odpočívat, obnovit a podporovat hojení. Špatné spánkové návyky a ztráta spánku mohou vést k chronickému nízkému stupni zánětu.
Může také vést k řadě zdravotních stavů, jako je vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka, které jsou všechny spojeny s chronickým zánětem.
Toxiny životního prostředí
Životní prostředí toxiny jsou všude kolem vás. Mohou se nalézt ve vzduchu, který dýcháte, potravinách, které jíte, vodě, kterou pijete a výrobcích, které používáte. Znečištění ovzduší, kouř, těžké kovy a expozice plísním jsou příklady toxinů životního prostředí, kterým můžeme být vystaveni. Konvenční čištění a výrobky pro péči o tělo, léky a dokonce i zpracované potraviny jsou naplněny přísadami, které jsou nepřirozené a toxické pro vaše tělo.
Dlouhodobá expozice toxinům v životním prostředí může být ohromná pro váš imunitní systém a může vést ke zvýšenému chronickému zánětu, který může zvýšit vaše riziko onemocnění.
Top 4 byliny ke snížení zánětu
Jíst protizánětlivou stravu s vysokým obsahem živin je zásadní pro snížení zánětu a prevenci nebo útlum bolesti a onemocnění souvisejících se zánětem. Používání protizánětlivých bylin hraje důležitou roli v protizánětlivé stravě.
Protizánětlivé bylinky se snadno používají ve vaší kuchyni. Můžete je také nalézt v doplňcích, které zvyšují schopnost vašeho těla omezovat zánět a opravovat jakékoliv poškození. Moje nejoblíbenější čtyři oblíbené protizánětlivé bylinky jsou kurkuma, boswellie, zázvor a rozmarýn. Pravidelně je používám, a jakmile zjistíte jejich silné výhody, jsem si jistý, že je využijete.
Kurkuma / Curcumin
Turmeric je jednou z nejúčinnějších protizánětlivých bylin. Je to základní pokrm v indické kuchyni a je hlavním kořením používaným v populárních kari. Je známý svou jedinečnou, teplou a poněkud hořkou chutí. Turmeric se používá k aromatizaci a barvení různých potravin a koření, včetně kari prášek, hořčice, máslo, a dokonce i sýr.
Turmeric je nejen důležitou součástí indické stravy, ale již tisíce let je používán v tradiční indické a čínské medicíně pro své přínosy pro zdraví. Jeden z nejdříve dokumentovaných použití kurkumy se datuje do roku cca 250 n.l., kdy Susuťovo ayurvédské kompendium doporučilo kurkumu, aby zmírnila účinky otrávených potravin.
Turmeric konečně začal získávat popularitu jako lahodné koření a silný doplněk ve Spojených státech a dalších západních zemích za posledních 30 let. Turmeric je vlastně jedním z nejvíce zkoumaných koření. Pouze Národní centrum pro biotechnologie USA má k dispozici více než 6 000 studií o kurkumě a kurkuminu.
Tajemství této protizánětlivé bylinky spočívá v aktivní látce, silném antioxidantu, který se nazývá kurkumin. Kurcumin je známý díky svým bohatým léčivým vlastnostem. Jedním z jeho nejlepších přínosů je schopnost snížit zánět. Studie ukazují, že kurkumin je schopen snížit bolest a zánět stejně jako ibuprofen bez škodlivých vedlejších účinků. Další studie ukázaly, že kurkuma může zlepšit zánět u lidí s ulcerózní kolitidou, diabetem , osteoartritidou a lupusem
Zázvor
Zázvor je podobný další protizánětlivé bylině, kurkumě. Oba patří do skupiny oddenků, což znamená, že mají podzemní stonek, který roste horizontálně a tvoří kořeny dolů, zatímco klíčící stopky a listy rostou nad zemí.
Zázvor je silná protizánětlivá bylina, která byla používána v Číně a Indii jako přírodní lék již 5000 let. Díky obchodu s římskými říšemi se zázvor stal také populární v Evropě. Ten se nyní běžně používá pro pokrmy, čaje a džusy, stejně jako doplněk stravy.
Zatímco zázvor má více než sto různých chemických složek, gingerol je jeho nejdůležitější aktivní složka, která poskytuje své silné zdravotní výhody. Jednou z nejdůležitějších vlastností této protizánětlivé byliny je její schopnost snížit zánět.
28-denní studie například zjistila, že pacienti, kterým byly podány dva gramy zázvorů, zaznamenaly významné snížení markerů zánětu tračníku v porovnání s placebovou skupinou. To naznačuje, že zázvor je silná protizánětlivá bylina, která může hrát důležitou roli při prevenci rakoviny tlustého střeva. Další studie ukázaly, že protizánětlivá bylina může snížit zánět při osteoartritidě, bolestí svalů vyvolané cvičením a záněty související s obezitou a metabolickým syndromem.
Boswellia
Boswellia, nebo jinak známá jako indické kadidlé, je silný bylinný extrakt, který pochází z stromu Boswellia serrata. Byl to oblíbený protizánětlivý bylinný prostředek používaný asijskými a africkými kulturami pro své léčivé vlastnosti pro léčbu řady zdravotních stavů včetně. chronického zánětlivého onemocnění.
Tuto protizánětlivou bylinu můžete využít různými způsoby. Boswellia se běžně používá jako pilulka, pryskyřice nebo krém.
Výzkum zjistil, že boswellia může snížit zánět při osteoartritidě a revmatoidní artritidě . Může být přínosem ke snížení zánětu a inhibici růstu nádoru u pacientů s rakovinou.
Boswellia je zvláště prospěšná při použití v kombinaci s jinou protizánětlivou rostlinou, kurkuminem. Podle srovnávací, randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie na pacientech s osteoartritidou lze boswellii a kurkumin společně bezpečně a účinně používat. Synergicky spolu snižují zánět.
Rozmarýn
Rozmarýn je voňavá, lahodná, protizánětlivá rostlina pocházející ze Středomoří a populární po celém světě. Patří do stejné rodiny s bylinkami jako oregano, tymián, bazalka a levandule, a je často používán vedle nich v různých pokrmech.
Rozmarýn je nejen skvělá bylina běžně používaná v kuchyni, ale je také neuvěřitelně silná. Rozmarýn je bohatým zdrojem antioxidačních a protizánětlivých sloučenin. Byl po staletí oslavován jako prospěšná protizánětlivá bylina pro své léčebné vlastnosti.
Výzkum zjistil že rozmarýn je silná protizánětlivá bylinu, která může snížit zánět v různých podmínkách. Jedna studie zjistila, že pacienti s revmatoidní artritidou, kterým byla po dobu tří minut podávána 15minutová masáž s rozmarýnovým olejem, zaznamenaly 50% snížení bolesti a zánětu ve srovnání s kontrolní skupinou, která zaznamenala pouze snížení o 12% a která dostala pouze masáž bez rozmarýnového oleje.
Systémové enzymy
Vaše tělo používá systémové enzymy k provádění prakticky všech metabolických funkcí. Jsou nezbytné pro imunitní systém a pro optimální trávení. Jsou to silné biokatalyzátory, které provádějí a urychlují chemické reakce ve vašem těle. Důležitější je podle výzkumu, že mají protizánětlivé účinky v celém těla Můžete získat výhody enzymů tím, že budete jíst hodně syrového, klíčeného a fermentovaného ovoce a zeleniny. Nicméně, můžete také těžit z doplnění enzymů, zvláště pokud máte problém s chronickým zánětem. Enzymy lze použít v kombinaci s protizánětlivými bylinami a bioflavonoidy.
Autor: Dr Jockers
Celý článek v originále k přečtení zde.