B VITAMÍNY
B-vitaminy plní základní, úzce propojené úlohy v buněčné funkci, působí jako koenzymy v rozsáhlé řadě katabolických a anabolických enzymatických reakcí.
Vitamíny B6, B9 (kyselina listová) a B12 mohou být zvláště důležité pro podporu kognitivních funkcí při stárnutí. Prokázalo se, že hrají hlavní roli ve vývoji demencí, včetně Alzheimerovy choroby, která je nejzávažnější (a letální).
Primární mechanismus působení zde je potlačení homocysteinu, který má tendenci být zvýšený při mozkové degeneraci. Zvýšený homocystein je silný, nezávislý rizikový faktor pro rozvoj demence a Alzheimerovy choroby.
Hladina homocysteinu v séru vyšší než 14 umol/l je spojena s dvojnásobným rizikem Alzheimerovy choroby. Optimální hladina homocysteinu se uvádí 6-8 umol/l.
Užívání vitamínů B je tak jednoduchá prevence, že by bylo hloupé toto ignorovat.
Výzkum ukazuje, že vegani skutečně mají nejhorší hladiny homocysteinu ze všech, ve srovnání s omnivory a vegetariány. Důvodem je to, že nedostávají dostatek vitaminu B12, který se primárně vyskytuje v živočišných potravinách.
Studie rovněž ukatují že vyšší hladina homocysteinu je nezávislým rizikovým faktorem pro vznik mozkové příhody a ischemické choroby srdce (ICHS).
Mějte na paměti, že součástí stárnutí bývá snížená produkce HCL a pepsinu v žaludku, což omezuje vstřebatelnost zejména vitamínu B12. Uvádí se, že atrofická gastritida postihuje až polovinu lidí starších 60 let. Zde je na zvážení užívání doplňků stravy podporující trávení s obsahem HCl a pepsinu.
Vitamin B3 (niacin nebo nikotinamid) byl také úspěšně používán k léčbě psychiatrických poruch, jako je porucha pozornosti, úzkost, deprese, obecná psychóza, obsedantně-kompulzivní porucha a schizofrenie.
Jednoduchým způsobem tedy můžeme snížit riziko kardiovaskulárních chorob a udržet náš mozek ve funkčním stavu, tak jak si představujeme a tím snížit riziko vzniku demence ve stáří užíváním vitamínů ze skupiny B
Vysoce účinný komplex B vitamínů v aktivní formě naleznete zde.