ARTYČOK
Artyčoky jsou nezralé květy rostliny bodláku Cynara scolymus a jsou známé jako jedna z nejstarších pěstovaných zelenin na světě. S největší pravděpodobností pocházejí artičoky ze Středozemního moře, i když byly ve starověkých egyptských spisech viděny jako symboly oběti a plodnosti.
Artyčoky jsou nabité fytonutrienty, jako je quercetin, rutin, kyselina galová a cynarin, všechny pracují na ochranu proti mnoha zdravotním rizikům, včetně rakoviny, srdečních chorob, dysfunkcí jater, vysokého cholesterolu a diabetu.
V roce 2004 provedlo Ministerstvo zemědělství Spojených států největší a nejkomplexnější studii, která analyzovala obsah antioxidantů nejčastěji konzumovaných potravin. K překvapení mnoha, artyčoky se umístily v top čtyřech zeleninách a sedmé celkově.
Vysoký cholesterol bývá spojován se zvýšeným rizikem koronárního srdečního onemocnění a aterosklerózy. Artyčok a extrakt z listů artyčoku snižují hladinu cholesterolu. Snahy o studium této myšlenky pocházejí již ze 70. let, kdy vědci začali zkoumat cynarin a cholesterol ve svých laboratořích. Snížení cholesterolu při užívání artyčoku bylo prokázáno v mnoha vědeckých studiích. ( Englisch, 2000, Bundy 2008, Rondanelli 2012 , aj. )
Vysoká koncentrace cynarinu v artyčoku ovlivňuje nejen cholesterol, ale také může přispět k podpoře trávení. Cynarin je známo, že stimuluje produkci žluči, což umožňuje trávit tuky a absorbovat vitamíny z jídla, což činí artyčoky vynikajícím pomocníkem, jak začít s jídlem.
Studie ukázaly, že extrakt z listů artyčoku může být velmi užitečný pro osoby trpící syndromem dráždivého tračníku (IBS), dyspepsií nebo žaludečními problémy.
Artyčoky také obsahují flavonoid silymarin, který má protektivní ochranný účinek na játra. Silymarin zabraňuje tomu, aby se proces peroxidace lipidů vyskytoval v buněčných membránách tkání jater, což činí artyčok ideálním doplňkem pro správnou funkci jater.
Existuje mnoho dalších silných antioxidantů typu polyfenolů, které se v artyčoky vyskytují a které mohou přispět k prevenci a zvládání rakoviny prostaty, rakoviny prsu a leukémie. Studie ukázaly, že antioxidanty rutin, quercetin a kyselina galová, které se nacházejí v extraktu z listů artičoku, jsou schopny indukovat apoptózu (smrt buněk) a snížit proliferaci rakovinných buněk.
Ve výzkumu provedeném na Univerzitě Komenského na Slovensku byl studován extrakt artyčokového listu kvůli jeho schopnosti inhibovat růst buněk leukémie. Během 24 hodin byly leukemické buňky ošetřeny různými koncentracemi výtažku z listů artyčoku, přičemž výsledky naznačovaly, že vykazuje antiproliferační aktivitu na buňkách leukémie, přičemž indukuje také apoptózu těchto buněk. ( Naďová 2008 )
Potravinové doplňky s artyčokem lze nalézt zde.
Upozornění:
V případě žlučníkových kamenů nebo u pacientů, kteří prodělali žlučníkovou koliku doporučuji užívání doplňků stravy s artyčokem až po poradě s lékařem
J.Lichnovský